Türkiye’nin hava savunma sistemi var mı? İşte, Hava Savunma Sistemi Çelik Kubbe’nin etkisi, tesiri ve özellikleri

Türkiye’nin Hava Savunma Sistemi: Çelik Kubbe

Ankara, hava savunma konusundaki eksiklikleri gidermek için uzun süredir çeşitli adımlar atmaktadır. Son dönemde, Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen hava savunma sistemleri Çelik Kubbe doktriniyle entegre bir şekilde çalışacak şekilde ilerleme kaydetmektedir.

İHTAR, ŞAHİN, GÖKBERK, KORKUT, GÜRZ, HİSAR-A, HİSAR-O ve SİPER gibi çeşitli menzillere sahip hava savunma sistemleri Çelik Kubbe altında toplanacak ve hassas bir şekilde hedef takibi ve teşhisi gerçekleştireceklerdir.

SİPER Blok 3: Hava Tehditlerine Karşı Güçlü Bir Silah

Çelik Kubbe sistemi, Türk hava sahasına giren veya girmesi muhtemel tehditlere karşı etkili bir şekilde müdahale edebilecek kapasiteye sahip olacak şekilde geliştirilmektedir. Bu tehditler arasında seyir füzeleri, İHA/SİHA’lar, kamikaze insansız araçlar, mikro dronlar ve helikopterler yer almaktadır. Ayrıca, en önemli hava tehditlerinden biri olan balistik füzeleri engellemek için SİPER Blok 3 özel olarak geliştirilmektedir.

TÜBİTAK ASELSAN ROKETSAN İş Birliği

Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde, KORKUT’tan SİPER’e kadar uzanan hava savunma sistemleri önemli ölçüde tamamlanmış durumdadır. Bu sistemler arasında en kritik bileşen TÜBİTAK SAGE, ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen SİPER hava savunma sistemidir. İlk aşama olan SİPER Ürün-1, 100 kilometre menzile sahip olup aktif hizmete girmiştir. Şu anda SİPER Ürün-2 ve SİPER Ürün-3 üzerinde çalışmalar devam etmektedir ve SİPER Blok 3’ün yıl sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanmaktadır.

Çelik Kubbe Özellikleri ve Bileşenleri

İHTAR: ASELSAN tarafından geliştirilen İHTAR, mini/mikro İHA tehditleriyle etkili bir şekilde mücadele etmektedir.

ŞAHİN: Mini/mikro İHA’ları imha etmek için üretilen 40 mm fiziksel imha sistemi ŞAHİN, çeşitli alanlarda kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.

GÖKBERK: GÖKBERK, İHA’ların algılanmasını ve imha edilmesini sağlayan özel bir silah sistemidir.

KORKUT: KORKUT, kara birliklerine eşlik eden zırhlı araçlara hava tehditlerine karşı koruma sağlar.

GÜRZ: GÜRZ, alçak irtifada hava tehditlerine karşı otomatik savunma sistemidir.

HİSAR-A, HİSAR-O VE SİPER: HİSAR projesi, kısa, orta ve uzun menzilli hava savunma sistemlerini kapsamaktadır.

Related Posts

LGS sınavı iptal olacak mı? Bakan Tekin’den net yanıt!

LGS iptal olacak mı, yeniden mi yapılacak sorusu bir süredir gündemde yer alıyordu. LGS sınavı sonrasında soru kitapçığı erken yayılmıştı. Bununla beraber LGS sınavının iptal edilip edilmeyeceği konusu merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, iddialarla ilgili net konuştu. Peki LGS iptal edilecek mi, yeniden mi yapılacak? İşte ayrıntılar…

ADANA DEPREMLE SALLANDI! Son dakika depremler AFAD ve Kandilli listesi 24 Haziran – Canlı: Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu? Az önce deprem mi oldu?

Son dakika deprem haberleri 24 Haziran Salı yani bugün yurt genelinde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki yurtiçi ve komşu ülkelerde meydana gelen depremler AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından anbean kaydediliyor. Son olarak AFAD tarafından kaydedilen verilere göre saat 00.08’de Bingöl’de 3.8 büyüklüğünde ve saat 07.09’da Adana Saimbeyli’de 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre ise Adana Saimbeyli’deki depremin büyüklüğü 4.6 olarak açıklandı. Öte yandan yine AFAD verilerine göre saat 07.12’de ise Muğla Datça açılarında 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 24 Haziran son depremler listesi…

TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumunda optik forma imza atmayı unutan adayların sınavlarının geçerliliği konusunda adaylar arasında endişe yaşanıyor. ÖSYM’nin yayımladığı 2025 YKS Kılavuzu ve geçmiş yıllardaki uygulamalar incelendiğinde, bu durumun sınavın geçerliliğini doğrudan etkileyip etkilemediği merak konusu oluyor. Peki, TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

YKS’nin ikinci oturumu bugün: Öğrenciler AYT ve YDT için ter dökecek

YKS’nin ikinci oturumu bugün: Öğrenciler AYT ve YDT için ter dökecek

YKS SINAV GİRİŞ BELGESİ ALMA EKRANI PDF İNDİRME LİNKİ (ÖSYM AİS) || Üniversite sınavı ne zaman 2025? YKS sınav yeri nasıl öğrenilir, nereden alınır, YKS sınav giriş belgesi çıktısı sorgulama ekranı

YKS sınav giriş belgesi ösym giriş ais sorgulama ekranı sınav öncesi araştırmalar arasında yer alıyor. ÖSYM tarafından düzenlenen YKS için giriş belgeleri yayınlandı. 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite bölümlerine girmek isteyen adayların heyecanla beklediği YKS sınavı 21-22 Haziran’da 81 ilde organize edilecek. Üniversiteye giriş kapsamında uygulanacak olan söz konusu sınav öncesi üniversite sınavı yerleri ÖSYM’nin AİS ekranından erişime açıldı. YKS kapsamında, 21 Haziran Cumartesi Temel Yeterlilik Testi (TYT), 22 Haziran Pazar sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda ise Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle edinebilecek. Peki, YKS sınav yeri nasıl öğrenilir, nereden alınır? Üniversite sınavı ne zaman 2025? YKS sınav giriş belgesi alma ekranı…

İsrail ve İran’ın nükleer silahı var mı? Nükleer belirsizlik detayı!

İsrail ve İran’ın nükleer silahı var mı sorusu, savaş dolayısıyla merak konusu oluyor. İsrail, nükleer silahlara sahip olduğu yaygın olarak kabul edilen ancak bunu resmi olarak ne doğrulayan ne de yalanlayan bir politikaya sahiptir. Bu durum, nükleer belirsizlik (nuclear ambiguity) olarak adlandırılır. Uzmanlar, İsrail’in Dimona nükleer tesisinde nükleer silah geliştirdiğine inanmaktadır. Çeşitli raporlar, İsrail’in 90 civarında nükleer savaş başlığına sahip olduğunu ve bunları fırlatabilecek kapasitede olduğunu öne sürmektedir. İşte, İsrail ve İran’ın nükleer silah kullanımı hakkında detaylı bilgiler