Uzmanından kritik uyarı: ‘Akdeniz diyeti kanser riskini yüzde 20 azaltıyor’

Beslenme Uzmanından Kanserden Korunma Önerileri

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Çisem Gündüz, Ulusal Kanser Haftası’nda yaptığı açıklamada, beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının kanserin oluşumundaki etkilerine dikkat çekti. Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) ve Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR) verilerine göre, kanser vakalarının %30 ila %50’sinin önlenebilir olduğunu belirtti. Gündüz, beslenmenin kanserin önlenmesindeki önemine vurgu yaptı.

AKDENİZ DİYETİNİN KANSERE ETKİSİ

Harvard Tıp Fakültesi verilerine göre, Diyetisyen Gündüz, günlük en az 400 gram sebze ve meyve tüketiminin mide ve kolon kanseri gibi türlerden korunmaya yardımcı olduğunu ifade etti. Akdeniz diyetine uymak, toplam kanser riskini %10 ila %20 azaltabilir. Bu diyetin antioksidanlar, inflamasyonu azaltan bileşenler ve lifli besinler içermesi kanserin önlenmesinde etkili olabilir.

Tam tahıllar, kuru baklagiller ve sebzelerin yüksek lif içeriği, özellikle bağırsak kanserine karşı koruyucu olabilir.

DÜZENLİ EGZERSİZİN ÖNEMİ

Gündüz, fiziksel aktivitenin kanser riskini azaltabileceğini belirtirken, haftada 150 dakika orta düzeyde egzersizin meme ve bağırsak kanseri riskini azaltabileceğini dile getirdi. Sigaranın akciğer kanserlerinin %85’inden sorumlu olduğunu, alkolün ise meme, karaciğer ve yemek borusu kanseri riskiyle ilişkili olduğunu hatırlattı.

ANTİOKSİDANLAR VE OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİNİN ÖNEMİ

Melatonin hormonunun hücre yenilenmesini desteklediğini belirten Gündüz, antioksidanların kanser riskini azaltabileceğini söyledi. C vitamini, E vitamini, selenyum, polifenoller ve flavonoidler gibi antioksidanlar, kanser riskini azaltmada etkili olabilir. Likopen ve karotenoidler de DNA’yı koruyarak iltihaplanmayı önleyebilir. Besinler arasında bulunan domates, havuç, tatlı patates ve kırmızı biber, kanser riskini azaltabilir.

BAĞIRSAK SAĞLIĞI VE DOĞRU GIDALARIN ETKİSİ

Bağırsak sağlığının bağışıklık sistemi üzerinde büyük etkisi olduğunu ifade eden Gündüz, prebiyotik ve probiyotik zengini besinlerin tüketiminin önemine dikkat çekti. Sebzeler arasında bulunan brokoli, karnabahar, lahana ve turp, kansere neden olan maddeleri etkisiz hale getirebilir. Omega-3 zengini besinlerin, kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabileceği belirtildi.

İŞLENMİŞ ET VE YÜKSEK ŞEKERLİ GIDALARA DİKKAT

Gündüz, işlenmiş etlerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen olarak sınıflandırıldığını hatırlattı. Yüksek glisemik indeksli gıdaların insülin direncini artırarak pankreas, meme ve kolorektal kanser riskini yükseltebileceğini belirtti.

SAĞLIKLI YAŞAM TARZI, KANSER RİSKİNİ AZALTABİLİR

Kanserden korunmada sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve zararlı alışkanlıklardan kaçınmanın önemini vurgulayan Gündüz, bilinçli bir yaşam tarzının kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ifade etti.

Related Posts

Aile hekimleri kira kriziyle karşı karşıya; “Gerekli bütçe verilmeli!”

Aile hekimleri kira kriziyle karşı karşıya; “Gerekli bütçe verilmeli!”

Bayburt’ta kalp yetersizliğiyle 4 senedir mücadele eden hastaya şoklama özelliği bulunan kalp pili takıldı

Bayburt’ta 4 yıldır kalp yetersizliğiyle mücadele eden 57 yaşındaki bir hastaya, Uzm. Dr. Ali Can Özkan ve Anjiyografi Ünitesi ekibi tarafından, ani kalp durmalarına karşı koruma sağlayan şoklama özellikli kalp pili (ICD) başarıyla takıldı.

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

vozol