26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İstatistikleri

26 Haziran’da kutlanan Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’nde, Prof. Dr. Kültegin Ögel, Türkiye’deki uyuşturucu bağımlılığı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Ögel, “Uyuşturucu Kullanımına Bağlı 25 Yaş Altı Ölümlerde Dünyanın İlk 5 Ülkesi Arasındayız” dedi.

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel, Türkiye’deki uyuşturucu kullanımı verilerinin endişe verici düzeyde arttığına dikkat çekti. Özellikle 2017 yılında ülkemizde uyuşturucuya bağlı ölüm oranlarının oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Ögel’in değerlendirmelerine göre, 25 yaş altı bireylerde uyuşturucuya bağlı ölümler konusunda dünya genelinde ilk 5 ülke arasında yer almamız endişe verici bir durumu ortaya koyuyor. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin 2024 raporuna göre, ülkemizde genç yaş gruplarında madde kaynaklı ölüm oranları oldukça yüksek.

Uyuşturucu Kullanımının Analizi

Uyuşturucu kullanımının yaygınlığı hakkında yeterli saha araştırmasının olmamasına rağmen, Prof. Dr. Kültegin Ögel’in farklı veri yöntemleriyle elde ettiği sonuçlar, kullanımın arttığını gösteriyor. Atık su analizlerine göre, ülkemizde ciddi seviyede uyuşturucu kullanımı bulunmakta. Bu durum, önlemlerin arttırılması ve daha etkin tedavi yöntemlerinin benimsenmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.

Ögel’e göre, uyuşturucu kullanımı sağlık açısından ciddi sonuçlar doğurmakta. Ayrıca, atık su analizlerine göre ülkemizde uyuşturucu kaynaklı ölümler, genç yaş gruplarında önde gelmekte ve bağımlılığın toplumun geleceğini tehdit eden bir sorun olduğu kanıtlanmış durumda.

Tedaviye Erişim Sorunları

Bağımlı bireylerin tedaviye başvurmaktan çekinmelerinin altında, sosyal ve hukuki endişeler yatmaktadır. Prof. Dr. Kültegin Ögel, tıbbi kayıtların gizliliği konusundaki güvensizlik gibi faktörlerin tedaviye başvuruları engellediğini belirtiyor. Psikolog Mert Kaya ise, madde bağımlılığını bir “beyin hastalığı” olarak nitelendiren ve bağımlılık sürecinin sadece fiziksel değil psikolojik kökenli olduğunu vurgulamaktadır.

Related Posts

Aile hekimleri kira kriziyle karşı karşıya; “Gerekli bütçe verilmeli!”

Aile hekimleri kira kriziyle karşı karşıya; “Gerekli bütçe verilmeli!”

Bayburt’ta kalp yetersizliğiyle 4 senedir mücadele eden hastaya şoklama özelliği bulunan kalp pili takıldı

Bayburt’ta 4 yıldır kalp yetersizliğiyle mücadele eden 57 yaşındaki bir hastaya, Uzm. Dr. Ali Can Özkan ve Anjiyografi Ünitesi ekibi tarafından, ani kalp durmalarına karşı koruma sağlayan şoklama özellikli kalp pili (ICD) başarıyla takıldı.

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

vozol