Endüstrileşme Yüzünden Kalaycılığın Yok Olma Tehlikesi Altında
Endüstrileşmenin geleneksel üretim ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi, birçok eski mesleğin yok olmasına neden olurken birçok meslek de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu mesleklerden biri de kalaycılık. Ankara’nın Altındağ ilçesi Kale Mahallesi At Pazarı’nda 42 yıldır baba mesleği olan kalaycılığı sürdüren Ertuğrul Sevim de mesleğinin varlığını sürdürmesinde zorluklar yaşamaktadır. Cezve, çaydanlık, kazan ve dekoratif ürünler üreterek ürünlerini satan Sevim, kalaycılığın gelecek nesillere aktarılabilmesi için mesleki okullarda eğitim verilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
12 yaşında babasının yanında çırak olarak başladığı kalaycılığı 42 yıldır sürdüren Sevim, mesleğini uzun yıllardır ailesinden devraldığını ve gelecek nesillere aktaramayacağını belirtmektedir. Bakır kalaycılığının zorlu yapım sürecine değinen Sevim, kullanılmayan veya eskiyen bakırların ilaçlanarak, kumlama işlemiyle temizlenip kalay yapıldıktan sonra müşterilere teslim edildiğini aktarmaktadır.
Bakırın maliyetinin artmasıyla birlikte kurşun kullanımının yaygınlaştığını ifade eden Sevim, bakırın pahalı olması nedeniyle daha ucuz ve kanserojen etkisi olan kurşunun tercih edildiğini belirtmektedir. Mesleğin yok olmaması için mesleki okullarda kalaycılığın öğretilmesi gerektiğine vurgu yapan Sevim, bu zanaatin sahiplenilerek daha geniş kitlelere yayılması gerektiğini savunmaktadır.
(MEZOPOTAMYA AJANSI)
More Stories
Gebze’de iki trafik kazası: 3 yaralı
Japon deprem uzmanı tek tek anlattı: Hasarı yüzde 70 azaltır
Bolu Dağı’nda Zincirleme Kaza: 1 Yaralı