TMSF iddialarına Külliye’den açıklama

Resmi Gazete’de 4 Şubat’ta yayımlanan kanun değişiklikleri arasında şirketlere kayyım atanmasıyla ilgili bir düzenleme de yer aldı.

Kanunda; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 282’nci, 314’üncü ve 315’inci maddelerinde ve 6415 sayılı “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun” 4’üncü maddesinde düzenlenen suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde şirketlere ve mal varlıklarına kayyım atanması kararı verildiği takdirde 5 yıl süreyle TMSF’nin kayyım olarak atanabileceği belirtildi.

TMSF, “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacağının” iddia edilmesi üzerine açıklama yaptı.

TMSF’den sonra İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Başkanlığı (DMM) da bir açıklamada bulundu.

DMM, “Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, “TMSF, mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacak” şeklindeki iddialar doğru değildir” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamında şunlar aktarıldı:

TMSF’nin (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) herhangi bir şirkete “kayyım” olarak atanabilmesi için “mahkeme kararının gerekli olmadığı” yönündeki iddialar asılsızdır. Suça karışmamış şirketlere mahkeme kararı olmadan kayyım tayini söz konusu değildir. Ayrıca haberlerde iddia edildiği gibi TMSF’nin hukuken belediyelere de kayyım olarak atanması mümkün değildir. 4 Şubat 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7539 sayılı Kanun’un 7. maddesiyle getirilen düzenleme, TMSF’nin mahkeme kararıyla kayyım olarak atandığında, Bankacılık Kanunu çerçevesinde sahip olduğu mevcut yetkilerini kullanabilmesini sağlamaktadır. Kanunda TMSF’ye daha önce tanımlanmamış yeni yetkiler verilmemiştir. Yapılan değişiklik, yalnızca TMSF’nin mevcut yetkilerini (Bankacılık Kanunu kapsamındaki yetkileri) etkin bir şekilde kullanabilmesi amacıyla 5 yıl süreli bir düzenleme getirmektedir. Kayyım ataması, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 133. maddesi uyarınca “kuvvetli şüphe” durumunda yapılmaktadır. Bu durumda, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve silah sağlama veya terörizmin finansmanı gibi suçlarla ilişkilendirilen şirketlere kayyım tayini mümkün hale gelmektedir. TMSF’nin kayyım olarak atanabilmesi için her durumda mahkeme kararı gerekmekte olup, yeni düzenleme yalnızca mevcut yasal çerçevede şirketlerin etkin yönetimi için gerekli koşulları sağlamaktadır.

Related Posts

Elon Musk’tan Trump’a Epstein dosyalarını yayımlama çağrısı

Elon Musk’tan Trump’a Epstein dosyalarını yayımlama çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aliyev telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki stratejik iş birliği başta olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı.

Erdoğan’ın konuşması sonrası Emine Erdoğan gözyaşlarını tutamadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’nin 32. İstişare ve Değerlendirme Kampı’nın açılış konuşmasında şehitlerle ilgili açıklamaları üzerine eşi Emine Erdoğan’ın gözyaşlarını tutamadığı görüldü…

Dışişleri Bakanı Fidan: Teyakkuzda kalmaya devam edeceğiz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, PKK’nın silah bırakma kararıyla ilgili sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, gelişmenin Terörsüz Türkiye bakımından önemli ve memnuniyet verici olduğunu ancak teyakkuzda kalmaya devam edileceğini belirtti.

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten PKK’nın silah bırakmasıyla ilgili açıklama: Kritik bir eşik geçildi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Terörsüz Türkiye hedefi doğrultusunda PKK’nın silahları imha/teslim süreciyle ilgili ilk adım gerçekleşti. Türkiye’nin terör yükünden kurtulması için tarihi bir sayfa açma kararlılığı güçlenerek ilerlemektedir” dedi.

Emekli ve asgari ücretli boşuna beklemesin! Saraya yakın yandaş yazar Erdoğan’ın müjdesini açıkladı

İktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın yapacağı ‘müjde’ açıklamasını duyurdu.

vozol