Türklerin kayıp şehri “Togu Balık” kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü Ortak Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nün Tuul Vadisi’nde yürüttüğü kazı çalışmaları sonucunda geçen yıl keşfedilen kayıp şehir, Togu Balık’ta devam ediyor.

Üniversitenin açıklamasına göre, İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nden akademisyenler, Moğolistan’da ortak kazı protokolü kapsamında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Dokuz Oğuzlar’a (Uygurları kuran boylar) ait Togu Balık kenti olarak düşünülen Moğolistan’ın Tuul Vadisi’ndeki yerleşim yerlerinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarına 40 kişilik ekip katılıyor. Bu çalışmalar, Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarında da adı geçen Dokuz Oğuzlar’a ait olduğuna inanılan kentin detaylarını aydınlatmayı hedefliyor.

İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan’ın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, eski Türklerin kültürüne ve yaşam tarzlarına dair önemli bilgiler elde ediliyor. Arkeologlar, sanat tarihi ve botanik uzmanları ile paleografların yanı sıra sondaj ekibi de çalışmaları destekliyor.

Araştırma, Tuul Nehri’nin iki yakasındaki şehir kalıntıları ve çevreleyen Mayhan, Tömst ve Agit dağlarını kapsayan geniş bir alanda gerçekleşiyor. Kazı alanında bir laboratuvar kurularak gün yüzüne çıkarılan eserler inceleniyor.

Çalışmalar sonucunda Türklerin madencilik başarısı ve 600’lü yıllara ait ekonomik yaşantısı hakkında da veriler elde edildi. Şehrin ekonomisinin madenciliğe dayandığına dair bulgular incelenmeye devam ediyor.

Prof. Dr. Şaban Doğan, “Geçen yıl keşfettiğimiz şehir kenarındaki alan ve atölyelerde altın ile bakırın işlendiği belirlendi” dedi. “Yüzey araştırmalarımızda antik dönemden kalma maden çukurlarını da bulduk. Dolayısıyla şehrin ekonomisinin madenciliğe dayandığı noktasında elimizde ciddi veriler var.”

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü, geçen yıl yaptıkları kazı çalışmalarında Dokuz Oğuzlar’ın yaşadığı ve Göktürkler ile savaştığı “Togu Balık” kentinin bulunduğunu kanıtlamıştı. (AA)

Related Posts

Chobani ne demek, sahibi kim? Chobani’nin sahibi Hamdi Ulukaya kimdir? Fenerbahçe’ye sponsor oluyor!

Dünyaca ünlü yoğurt markası Chobani, Fenerbahçe Spor Kulübü ile stadyum isim sponsorluğu ve Avrupa maçlarında forma göğüs sponsorluğu için görüşmelere başladı. Chobani yoğurt kimin? Sorusu da bu gelişmeyle birlikte merak edildi. Fenerbahçe Spor Kulübü, 10 Temmuz 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklama ile dünyaca ünlü yoğurt markası Chobani ile stadyum isim sponsorluğu ve Futbol A Takımı’nın Avrupa maçlarındaki forma göğüs sponsorluğu için görüşmelere başladığını duyurdu. Peki, Chobani’nin sahibi Hamdi Ulukaya kimdir? Chobani ne demek, sahibi kim?

Grammy ödüllü caz sanatçısı Meshell Ndegeocello, İstanbul’da konser verdi

Grammy ödüllü caz sanatçısı Meshell Ndegeocello, İstanbul’da konser verdi

LGS sınavı iptal olacak mı? Bakan Tekin’den net yanıt!

LGS iptal olacak mı, yeniden mi yapılacak sorusu bir süredir gündemde yer alıyordu. LGS sınavı sonrasında soru kitapçığı erken yayılmıştı. Bununla beraber LGS sınavının iptal edilip edilmeyeceği konusu merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, iddialarla ilgili net konuştu. Peki LGS iptal edilecek mi, yeniden mi yapılacak? İşte ayrıntılar…

ADANA DEPREMLE SALLANDI! Son dakika depremler AFAD ve Kandilli listesi 24 Haziran – Canlı: Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu? Az önce deprem mi oldu?

Son dakika deprem haberleri 24 Haziran Salı yani bugün yurt genelinde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki yurtiçi ve komşu ülkelerde meydana gelen depremler AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından anbean kaydediliyor. Son olarak AFAD tarafından kaydedilen verilere göre saat 00.08’de Bingöl’de 3.8 büyüklüğünde ve saat 07.09’da Adana Saimbeyli’de 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre ise Adana Saimbeyli’deki depremin büyüklüğü 4.6 olarak açıklandı. Öte yandan yine AFAD verilerine göre saat 07.12’de ise Muğla Datça açılarında 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 24 Haziran son depremler listesi…

TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumunda optik forma imza atmayı unutan adayların sınavlarının geçerliliği konusunda adaylar arasında endişe yaşanıyor. ÖSYM’nin yayımladığı 2025 YKS Kılavuzu ve geçmiş yıllardaki uygulamalar incelendiğinde, bu durumun sınavın geçerliliğini doğrudan etkileyip etkilemediği merak konusu oluyor. Peki, TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

YKS’nin ikinci oturumu bugün: Öğrenciler AYT ve YDT için ter dökecek

YKS’nin ikinci oturumu bugün: Öğrenciler AYT ve YDT için ter dökecek

vozol