Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Sağlık Uzmanından Karpuz Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Sıcak havalarda en çok tercih edilen meyvelerden biri olan karpuzun, dikkatli tüketilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuzun kesilmeden önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurguladı. Göral, karpuzun kabuğunun içinde bakterilerin bulunabileceğini ve yıkanmadığı takdirde bu bakterilerin dilimlere bulaşarak hastalıklara sebep olabileceğini söyledi. Karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini de dile getirdi.

Kabuğu Kesmeden Mutlaka Yıkayın

Göral, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğunu ve taşıma sürecinde birçok yere temas ettiğini belirtti. Bu nedenle karpuzun kabuğunun kesilmeden önce mutlaka sabunlu ve sıcak suyla yıkanması gerektiğini ifade etti. Aksi takdirde, kabuktaki bakterilerin iç kısma bulaşarak gıda zehirlenmesine sebep olabileceğini sözlerine ekledi.

Belirtilere Dikkat Edin

Karpuzdan kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin görülebileceğini belirten Göral, bu belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıkabileceğini söyledi. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi. Zehirlenme vakalarının hafiften ağır seviyeye kadar değişebileceğini de ekledi.

Pikniklerde Hızlı Tüketin

Göral, karpuzun yaz aylarında piknik sofralarının vazgeçilmezi olduğunu belirtti. Ancak açık havada bakterilerin daha hızlı ürediğini söyleyen Göral, kesilen karpuzun en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kesilmiş karpuzu uzun süre bekletmenin sağlıksız olduğunu vurgulayan Göral, karpuzun sağlık açısından faydalı bir meyve olduğunu ancak tüketiminde kurallara uyulması gerektiğini hatırlattı.

Related Posts

Aile hekimleri kira kriziyle karşı karşıya; “Gerekli bütçe verilmeli!”

Aile hekimleri kira kriziyle karşı karşıya; “Gerekli bütçe verilmeli!”

Bayburt’ta kalp yetersizliğiyle 4 senedir mücadele eden hastaya şoklama özelliği bulunan kalp pili takıldı

Bayburt’ta 4 yıldır kalp yetersizliğiyle mücadele eden 57 yaşındaki bir hastaya, Uzm. Dr. Ali Can Özkan ve Anjiyografi Ünitesi ekibi tarafından, ani kalp durmalarına karşı koruma sağlayan şoklama özellikli kalp pili (ICD) başarıyla takıldı.

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

vozol