Gülerek hayatlarını kaybediyorlar: Kurtulabilen yok

Papua Yeni Gine’nin Gizemli Hastalığı: Kuru Hastalığı ve Fore Halkı

Papua Yeni Gine’nin tarihinde büyük bir korkuya neden olan Kuru Hastalığı, 1950’li ve 1960’lı yıllarda Fore halkı arasında ortaya çıktı. All That’s Interesting adlı Instagram sayfası, Papua Yeni Gine’deki bu gizemli hastalık hakkında ilginç bilgiler paylaştı.

1950’lerde Papua Yeni Gine’de yapılan araştırmalar sırasında, bilim insanları yaklaşık 11.000 kişilik Fore kabilesiyle temasa geçti. Kısa sürede, her yıl bu topluluktan 200 kişinin gizemli bir hastalıktan dolayı yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

Bulaşma Nedeni: Törenle Beyin Tüketimi

Bu hastalık özellikle yetişkin kadınlar ve çocuklar arasında yaygındı çünkü bu gruplar, ölen yakınlarının beyinlerini adet gereği tüketiyor ve böylece hastalığı bulaştıran prion proteinlerine maruz kalıyordu.

Fore halkı, ölen sevdiklerinin bedenlerinin böcekler yerine insanlar tarafından tüketilmesinin daha doğru olduğuna inanıyordu. Bu korkunç uygulama 1960’larda sona erdirildi, ancak hastalığın uzun kuluçka süresi nedeniyle sonraki yıllarda da vakalar rapor edilmeye devam etti.

Kuluçka Süresi ve Belirtiler

ABD merkezli Medline Plus sitesine göre, Kuru Hastalığı’nın ortalama kuluçka süresi 10-13 yıl arasındadır ancak 50 yıla kadar uzanan vakalar da bulunmaktadır. Hastalığın belirtileri ise yürüme zorluğu, kaslarda istemsiz hareketler, koordinasyon kaybı, ruh halinde değişiklikler, yutma güçlüğü ve kontrolsüz gülme veya ağlama nöbetleri olarak sıralanmaktadır.

Kuru hastalığının günümüze kadar bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Semptomlar başladıktan sonra hastalar genellikle bir yıl içinde yaşamlarını yitirirler.

University College London (UCL) web sitesine göre, son kuru hastalığı vakaları 2003, 2005 ve 2009 yıllarında bildirilmiş ve bu kişilerde kuluçka süresinin 50 yılı aştığı gözlemlenmiştir. Kuru hastalığı, beyinde bulunan prion proteinleri nedeniyle oldukça yüksek bulaşma riskine sahip bir hastalıktır.

Related Posts

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.

Aile hekimleri kira kriziyle karşı karşıya; “Gerekli bütçe verilmeli!”

Aile hekimleri kira kriziyle karşı karşıya; “Gerekli bütçe verilmeli!”

Bayburt’ta kalp yetersizliğiyle 4 senedir mücadele eden hastaya şoklama özelliği bulunan kalp pili takıldı

Bayburt’ta 4 yıldır kalp yetersizliğiyle mücadele eden 57 yaşındaki bir hastaya, Uzm. Dr. Ali Can Özkan ve Anjiyografi Ünitesi ekibi tarafından, ani kalp durmalarına karşı koruma sağlayan şoklama özellikli kalp pili (ICD) başarıyla takıldı.

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

vozol