Doğum borçlanması var ama herkese yok: İşte gözden kaçan detaylar!

Doğum Borçlanması ve Sosyal Güvenlik Sistemi

Sevgili Okurlar, merhaba! Eğer benden bir sorunuz varsa, [email protected] e-posta adresime yazabilirsiniz.

Kadınlar çalışıyor, emek veriyor, üretiyor. Sonra annelik deneyimini yaşamaya başlıyorlar. Ancak bu süreçte iş hayatından uzak kalmak zorunda kalıyorlar. Peki, sosyal güvenlik sistemimiz bu durumda ne yapıyor? “Doğum yaparsan borçlanabilirsin” diyor. Güzel bir hak, değil mi?

Ancak sorun şurada başlıyor: Bu hak ne kadar adil ve erişilebilir?

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kadınlar, doğum nedeniyle iş hayatlarında ara verdiklerinde, bu süreci sonradan borçlanarak prim günlerine ekleyebiliyorlar. Bu da emeklilik için gereken gün sayısını tamamlamalarını sağlıyor. Devletin kadınlara sunduğu bu hak, aslında doğurganlığın kadınlar için sosyal güvenlik açısından dezavantaj olmaktan çıkarılma çabasıdır. Ancak maalesef, uygulamada birçok kadın için hala lüks gibi gelmektedir.

ASKERLİK BORÇLANMASIYLA KARŞILAŞTIRMA

Bir erkek çalışan, sigortaya başlamadan önce askere gidebilir. Döndüğünde bu süreyi borçlanabilir. Bu süre hem prim günü kazandırır hem de sigorta başlangıcını geriye çeker. Ancak kadınlara gelince durum farklıdır. Sigortaya başlamadan çocuk doğurmuşlarsa, maalesef borçlanamazlar. Bu durumda kadının doğumu erkeklerin askerliği kadar önemli görülmemektedir. Eşitlikten bahsedilemez. Bu adaletsizliktir.

POZİTİF AYRIMCILIK MI, EKSİK EŞİTLİK Mİ?

Çoğu kadın, çalıştığı sırada sigortasız olduğu veya sigorta başlangıcının doğum tarihinden sonraya denk geldiği için bu haklardan yararlanamamaktadır. Sistem, doğum yapan kadınların emeklilik haklarını görmezden gelmektedir. Doğumlar, sistem tarafından göz ardı edilmekte ve kadınlar cezalandırılmaktadır. Bu durumu değiştirmek artık bir zorunluluktur.

DOĞUM BORÇLANMASI DETAYLARI

SSK ve BAĞKUR sigortalıları için doğum borçlanmasının günlük asgari tutarı 277,40 TL’dir. Borçlanma, asgari tutar ile tavan arasında gerçekleştirilebilir. Doğum borçlanmasının emekli maaşınızı nasıl etkileyeceğini hesaplamak önemlidir. Borçlanma işlemleri için Sosyal Güvenlik Merkezine şahsen veya e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Ödemeler, borç tahakkuk ettikten sonra 1 ay içinde yapılmalıdır. Asgari ücret artışlarında doğum borçlanma tutarları da artacaktır. Zamsız borçlanma için asgari ücret zammından önce başvuruda bulunmak gerekmektedir.

SORU:

Mehmet Bey, Devlet memuru olarak çalışmaktayım. 7200 prim gün sayısına tabiyim. Mevcutta Emekli Sandığında 5500 günüm var. İstifa etmek istiyorum ancak Memuriyetten emeklilik hakkım ve ikramiyem sansın istemiyorum. Ne yapmalıyım? Gülcan Hanım/İzmir

CEVAP:

Gülcan Hanım, memuriyetten ayrıldıktan sonra Emekli Sandığı İsteğe Bağlı İştirakçi kaydı açtırabilirsiniz. Böylelikle ayrıldıktan sonra da primlerinizi Emekli Sandığı kapsamında ödeyebilirsiniz. Ancak bu işlem için ayrıldıktan sonra 6 ay içinde başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bu süreyi geçirirseniz bu haktan yararlanamazsınız.

Related Posts

Kripto piyasaları coştu: 4 yılın rekoru kırıldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Birleşik Krallık ile bir ticaret anlaşmasına varıldığını duyurması ve Amerikalı ve Çinli yetkililer, tarife müzakereleri için bugün İsviçre’de buluşacağını açıklanmasının ardından kripto paralar sert yükseldi. Ayrıca spot …

ABD’ye sevkiyatlar sert düştü ama ihracat arttı: Çin mucizesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergi zamlarına rağmen Çin’de ihracatta yükseliş sağlandı. Ancak Çin’den ABD’ye yapılan sevkiyatlar sert düşüşle yüzde 21 azaldı. ÇİN’DE İHRACAT NİSAN’DA ARTTI Çin’in ihracatı nisanda yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar …

Emekli ve memurlar için kritik tarih yaklaşıyor: İşte beklenen zam oranı

Temmuz ayına yaklaşırken milyonlarca memur ve emeklinin maaş zammı merakla bekleniyor. Uzmanların enflasyon tahminlerine göre SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri için farklı oranlar öne çıkıyor. Gözler şimdi son iki ayın enflasyon verisinde. 2025 yılı temmuz ayı yaklaşırken, memur ve emeklilerin alacağı maaş zammı gündemin en çok konuşulan başlıkları arasında yer alıyor.

Mevduat oranlarında yeni zirve: 1 milyon TL’nin getirisi 40 bin TL’ye yaklaştı

Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı desteklemek için aldığı yeni tedbirler sonrasında, mevduat faizlerinde bu hafta dikkat çeken bir artış yaşandı. Yüzde 53 ile yeni bir zirveye ulaşan mevduat oranları, 1 milyon TL’nin 32 gün içindeki getirisini 39 bin 496 TL’ye çıkardı. Bu gelişme yatırımcılar için büyük bir fırsat yarattı. İşte en yüksek faiz oranlarının hangi bankalarda sunulduğu ve 250 bin TL, 500 bin TL ve 1 milyon TL’lik yatırımların getiri oranlarının güncel durumu…

Asya borsaları haftanın son işlem gününde karışık seyrediyor (9 Mayıs 2025)

Asya borsalarında, bugün başlayacak ve hafta sonu devam edecek ABD-Çin ticaret görüşmeleri öncesinde karışık bir seyir izlenirken, bölgede Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlikler de yakından takip ediliyor. Dünya genelinde enflasyon ve resesyon …

Borsa güne yatay başladı: 9 Mayıs 2025 Cuma Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yatay seyirle 9.280,71 puandan başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir