Güney Kore’de Türkçe ve Türk Mutfağına İlgi Artıyor

Güney Kore’de Türkçe ve Türk Mutfağına Artan İlgi

Güney Kore Hankuk Yabancı Diller Üniversitesi Türkiye-Azerbaycan Araştırmaları Bölümü Başkanı olan Türkolog Prof. Dr. Oh Chong-jin, Uzak Asya’da Türkçe ve Türk yemeklerine olan ilginin arttığını söyledi. Prof. Dr. Oh, yaptığı açıklamada “Sunumlarımda bir Türk rüzgarının olduğunu dillendiriyorum. Türkiye‘nin dizi, film ve müziklerinin daha fazla tanıtılması lazım. Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var.” ifadelerine yer verdi.

Çeşitli seminer ve konferanslar için Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Oh, Güney Kore’deki Türkçe çalışmalarına ilişkin AA muhabirine bilgi verdi. Üniversitesinin sadece Türkiye ile değil Türk dünyasıyla ilgili çalışmalar yaptığını belirten Oh, bölümün tarihçesinden de bahsetti.

“1973’te bölümümüz, ‘Türkiye Çalışmaları’ olarak başladı, daha sonra 2004’te ‘Orta Asya Çalışmaları’ Bölümü açıldı. 2008’de ise bölümün adını Türkiye-Azerbaycan Araştırmaları Bölümü olarak değiştirdik. Ben şu an üçüncü nesil hocayım.” diyen Oh, bölümün kuruluşunda Kore Savaşı’nda tercümanlık yapan kişilerin rol aldığını belirtti.

Öğrencilerin bölümü tercih etmelerine ilişkin nedenleri açıklayan Oh, Güney Kore’de Türkiye’nin “kan kardeşi” olarak bilindiğini ve son dönemde iki ülke arasındaki projelerin ve ekonomik ilişkilerin ilgi çekici olduğunu ifade etti.

Türkolog Oh, Güney Kore’de 2016’da Türkçenin “stratejik diller” sınıfına alındığını belirterek, “Devlet, bunun için ciddi finansman ayırdı. Biz de oradan aldığımız fonlarla Türkçe alanında kitaplar bastırdık. Bunları, devletin bize verdiği fonlarla ücretsiz olarak dağıtıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) projeleriyle öğrenciler için Türkiye’de çeşitli programlar yürüttüklerini belirten Oh, bu sayede Türkiye’ye karşı ilginin arttığını vurguladı.

Oh, Türkiye’deki konferans ve seminerlerinde iki ülke arasındaki fon, proje ve burs imkanlarına da değindiğini ve bu olanakların öğrencilere ve akademisyenlere fırsatlar sunduğunu söyledi.

“Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var”

Oh, Türk mutfağının Koreli öğrenciler tarafından ilgi gördüğünü belirterek, “Sunumlarımda bir Türk rüzgarının olduğunu söylüyorum. Türkiye’nin dizi, film ve müziklerinin daha fazla tanıtılması lazım. Bir vizyon ve strateji ile bunu daha da geliştirebilir. Türkiye, bunu bir devlet politikası olarak desteklerse Türk rüzgarı daha da gelişir. Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var.” dedi.

Uzak Doğu’da Türk rüzgarını tanıtmak için özel çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Oh, “Güney Kore’de özellikle Türk mutfağı ilgi görüyor, son dönemde Türk restoranlarının sayısı arttı.” şeklinde konuştu.

Türk mutfağını Güney Kore’de tanıtmak için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirten Oh, bunun Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla yapılabileceğini ifade etti.

Oh, Kore’de Türkçe mezunlarının iş bulma oranının yüksek olduğunu ve Hankuk Yabancı Diller Üniversitesi ile Pusan Ulusal Üniversitesi’nde Türkçe eğitiminin verildiğini aktararak, “Türkçenin daha fazla tanıtılması gerekiyor. Bu konuda mücadele ediyorum ve Türkçeye olan ilginin artacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Mehmet Şah Yılmaz – Güncel

Related Posts

Türklerin kayıp şehri “Togu Balık” kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor

Türklerin kayıp şehri “Togu Balık” kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor

Chobani ne demek, sahibi kim? Chobani’nin sahibi Hamdi Ulukaya kimdir? Fenerbahçe’ye sponsor oluyor!

Dünyaca ünlü yoğurt markası Chobani, Fenerbahçe Spor Kulübü ile stadyum isim sponsorluğu ve Avrupa maçlarında forma göğüs sponsorluğu için görüşmelere başladı. Chobani yoğurt kimin? Sorusu da bu gelişmeyle birlikte merak edildi. Fenerbahçe Spor Kulübü, 10 Temmuz 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklama ile dünyaca ünlü yoğurt markası Chobani ile stadyum isim sponsorluğu ve Futbol A Takımı’nın Avrupa maçlarındaki forma göğüs sponsorluğu için görüşmelere başladığını duyurdu. Peki, Chobani’nin sahibi Hamdi Ulukaya kimdir? Chobani ne demek, sahibi kim?

Grammy ödüllü caz sanatçısı Meshell Ndegeocello, İstanbul’da konser verdi

Grammy ödüllü caz sanatçısı Meshell Ndegeocello, İstanbul’da konser verdi

LGS sınavı iptal olacak mı? Bakan Tekin’den net yanıt!

LGS iptal olacak mı, yeniden mi yapılacak sorusu bir süredir gündemde yer alıyordu. LGS sınavı sonrasında soru kitapçığı erken yayılmıştı. Bununla beraber LGS sınavının iptal edilip edilmeyeceği konusu merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, iddialarla ilgili net konuştu. Peki LGS iptal edilecek mi, yeniden mi yapılacak? İşte ayrıntılar…

ADANA DEPREMLE SALLANDI! Son dakika depremler AFAD ve Kandilli listesi 24 Haziran – Canlı: Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu? Az önce deprem mi oldu?

Son dakika deprem haberleri 24 Haziran Salı yani bugün yurt genelinde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki yurtiçi ve komşu ülkelerde meydana gelen depremler AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından anbean kaydediliyor. Son olarak AFAD tarafından kaydedilen verilere göre saat 00.08’de Bingöl’de 3.8 büyüklüğünde ve saat 07.09’da Adana Saimbeyli’de 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre ise Adana Saimbeyli’deki depremin büyüklüğü 4.6 olarak açıklandı. Öte yandan yine AFAD verilerine göre saat 07.12’de ise Muğla Datça açılarında 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 24 Haziran son depremler listesi…

TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumunda optik forma imza atmayı unutan adayların sınavlarının geçerliliği konusunda adaylar arasında endişe yaşanıyor. ÖSYM’nin yayımladığı 2025 YKS Kılavuzu ve geçmiş yıllardaki uygulamalar incelendiğinde, bu durumun sınavın geçerliliğini doğrudan etkileyip etkilemediği merak konusu oluyor. Peki, TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

vozol