Herakleia Antik Kenti’nde tarihe iz bırakan pati izleri keşfedildi

Kapıkırı Mahallesi’nde Yürütülen Kazı Çalışmaları Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer’in Liderliğinde Devam Ediyor

Kapıkırı Mahallesi’nde bulunan antik kentte 4 sene önce başlatılan kazı çalışmaları, Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer’in bilimsel danışmanlığında aralıksız bir şekilde devam etmektedir.

Herakleia Antik Kenti: Tarihi Mirasın Işığa Çıkarıldığı Yer

Turistlerin ilgi odağı haline gelen Herakleia Antik Kenti, gün yüzüne çıkarılan eserleriyle yüzyıllar öncesine dair önemli ipuçları sunmaktadır.

  • Kazılar sırasında gün ışığına çıkarılan figürlü mozaikler
  • Kandiller
  • Pati izleri bulunan tuğlalar
  • İnsan yanında gömülü hayvan iskeletleri olan mezarlar

Bu eserler, 2 bin yıl önce Herakleia’da yaşayanların hayvan sevgisine dair önemli ipuçları sunmaktadır.

Doğa ile Bütünleşmiş Bir Yaşam: Herakleia ve Latmos Bölgesi

Latmos ve Herakleia Kazısı Başkanı Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, Herakleia’nın olağanüstü doğal peyzajı ve 500 milyon yıllık jeolojik geçmişiyle dikkat çektiğini belirtmiştir.

Büyüközer, Herakleialıların yapı inşa ederken doğayı koruduklarını ve çevreyi uyumlu bir şekilde kullandıklarını ifade etmiştir. Antik kentte bulunan yapılar, doğayla uyum içinde bir yaşamın izlerini taşımaktadır.

Fotoğraf Kaynağı: kilis-egitim.com.tr

Evcil Hayvan Sevgisi: Herakleialıların Özel Bağı

2022 yılındaki kazılarda, Herakleia’da insan yanında gömülü köpeklere rastlanmıştır. Büyüközer, bu durumu Herakleialıların evcil hayvanlara olan sevgisinin bir göstergesi olarak değerlendirmiştir.

Herakleialıların mozaiklerde ve seramiklerde sıkça rastlanan hayvan figürleri, çevrelerindeki doğaya olan ilgilerini yansıtmaktadır. Hayvanları sadece yaşam alanlarının bir parçası olarak görmeyen Herakleialılar, doğayı ve hayvanları sanatlarıyla da taçlandırmışlardır.

Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, Herakleia ve Latmos bölgesindeki insanların doğa ve hayvan sevgisinin nesiller boyu aktarıldığını vurgulamıştır.

Related Posts

LGS sınavı iptal olacak mı? Bakan Tekin’den net yanıt!

LGS iptal olacak mı, yeniden mi yapılacak sorusu bir süredir gündemde yer alıyordu. LGS sınavı sonrasında soru kitapçığı erken yayılmıştı. Bununla beraber LGS sınavının iptal edilip edilmeyeceği konusu merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, iddialarla ilgili net konuştu. Peki LGS iptal edilecek mi, yeniden mi yapılacak? İşte ayrıntılar…

ADANA DEPREMLE SALLANDI! Son dakika depremler AFAD ve Kandilli listesi 24 Haziran – Canlı: Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu? Az önce deprem mi oldu?

Son dakika deprem haberleri 24 Haziran Salı yani bugün yurt genelinde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki yurtiçi ve komşu ülkelerde meydana gelen depremler AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından anbean kaydediliyor. Son olarak AFAD tarafından kaydedilen verilere göre saat 00.08’de Bingöl’de 3.8 büyüklüğünde ve saat 07.09’da Adana Saimbeyli’de 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre ise Adana Saimbeyli’deki depremin büyüklüğü 4.6 olarak açıklandı. Öte yandan yine AFAD verilerine göre saat 07.12’de ise Muğla Datça açılarında 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 24 Haziran son depremler listesi…

TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumunda optik forma imza atmayı unutan adayların sınavlarının geçerliliği konusunda adaylar arasında endişe yaşanıyor. ÖSYM’nin yayımladığı 2025 YKS Kılavuzu ve geçmiş yıllardaki uygulamalar incelendiğinde, bu durumun sınavın geçerliliğini doğrudan etkileyip etkilemediği merak konusu oluyor. Peki, TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

YKS’nin ikinci oturumu bugün: Öğrenciler AYT ve YDT için ter dökecek

YKS’nin ikinci oturumu bugün: Öğrenciler AYT ve YDT için ter dökecek

YKS SINAV GİRİŞ BELGESİ ALMA EKRANI PDF İNDİRME LİNKİ (ÖSYM AİS) || Üniversite sınavı ne zaman 2025? YKS sınav yeri nasıl öğrenilir, nereden alınır, YKS sınav giriş belgesi çıktısı sorgulama ekranı

YKS sınav giriş belgesi ösym giriş ais sorgulama ekranı sınav öncesi araştırmalar arasında yer alıyor. ÖSYM tarafından düzenlenen YKS için giriş belgeleri yayınlandı. 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite bölümlerine girmek isteyen adayların heyecanla beklediği YKS sınavı 21-22 Haziran’da 81 ilde organize edilecek. Üniversiteye giriş kapsamında uygulanacak olan söz konusu sınav öncesi üniversite sınavı yerleri ÖSYM’nin AİS ekranından erişime açıldı. YKS kapsamında, 21 Haziran Cumartesi Temel Yeterlilik Testi (TYT), 22 Haziran Pazar sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda ise Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle edinebilecek. Peki, YKS sınav yeri nasıl öğrenilir, nereden alınır? Üniversite sınavı ne zaman 2025? YKS sınav giriş belgesi alma ekranı…

İsrail ve İran’ın nükleer silahı var mı? Nükleer belirsizlik detayı!

İsrail ve İran’ın nükleer silahı var mı sorusu, savaş dolayısıyla merak konusu oluyor. İsrail, nükleer silahlara sahip olduğu yaygın olarak kabul edilen ancak bunu resmi olarak ne doğrulayan ne de yalanlayan bir politikaya sahiptir. Bu durum, nükleer belirsizlik (nuclear ambiguity) olarak adlandırılır. Uzmanlar, İsrail’in Dimona nükleer tesisinde nükleer silah geliştirdiğine inanmaktadır. Çeşitli raporlar, İsrail’in 90 civarında nükleer savaş başlığına sahip olduğunu ve bunları fırlatabilecek kapasitede olduğunu öne sürmektedir. İşte, İsrail ve İran’ın nükleer silah kullanımı hakkında detaylı bilgiler