Romatizma hastaları dikkat: Ağrılarınız artabilir

Sibirya kökenli soğuk hava dalgası nedeniyle İstanbul başta olmak üzere yurt genelinde beklenen sıcaklıkların 6-12 derece arasında azalması, ani hava değişimi nedeniyle bakteriyel ve viral enfeksiyonların artmasına yol açabiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Romatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Shirkhan Amikishiyev, soğuk havaların enfeksiyon sıklığını artırarak romatizmal hastalıkların tetiklenmesine yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Romatizmal hastalıkların iltihaplı hastalıklar olduklarını kaydeden Amikishiyev, özellikle romatoid artrit, sistemik lupus eritematozis ve Sjögren Sendromu gibi bağ doku hastalıklarının, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar tarafından tetiklenebileceğini vurguladı.

Amikishiyev, “Daha önce romatizmal hastalığı olan ya da hastalık belirtileri henüz çok belirgin olmayan kişilerde, soğuk havalarda sinüzit, bademcik iltihabı, zatürre ve üst solunum yolu gibi bakteriyel enfeksiyonlar veya bağırsak iltihaplanması gibi viral hastalıklar, romatizmal rahatsızlıkları daha şiddetli hale getirebilir” ifadelerini kullandı.

Bu dönemde enfeksiyonlar sonrası düşmeyen ateş, eklem ağrısı ve şişlik, döküntü ya da yüksek iltihap testleri gibi belirtiler yaşayan kişilerin romatoloji polikliniğinde muayene edilmesinin büyük önem taşıdığını aktaran Dr. Amikishiyev, erken tanı ve tedaviyle romatizmal hastalıklarda belirtilerin bastırılabileceğine değindi.

Romatizmal hastalıklarda erken teşhisin öneminden bahseden Amikishiyev, “Romatizmal hastalıkları olup enfeksiyonlar sonrası hastalığı şiddetlenen veya yeni romatizma hastalık bulguları geliştiren kişilerin ayırıcı tanısının hızlıca yapılması ve erken dönem ilk basamak tedavilerin uygulanması, ileride gelişebilecek ciddi hastalık yükünü azaltabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Aile hekimleri kira kriziyle karşı karşıya; “Gerekli bütçe verilmeli!”

Aile hekimleri kira kriziyle karşı karşıya; “Gerekli bütçe verilmeli!”

Bayburt’ta kalp yetersizliğiyle 4 senedir mücadele eden hastaya şoklama özelliği bulunan kalp pili takıldı

Bayburt’ta 4 yıldır kalp yetersizliğiyle mücadele eden 57 yaşındaki bir hastaya, Uzm. Dr. Ali Can Özkan ve Anjiyografi Ünitesi ekibi tarafından, ani kalp durmalarına karşı koruma sağlayan şoklama özellikli kalp pili (ICD) başarıyla takıldı.

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

vozol