GLOBAL şirketlerdeki projelerde görev alan Stratejik İş Danışmanı Nil Balek, “Günümüzde teknoloji, hayatımızın her alanını derinden etkiliyor. İş dünyası da bu değişimden nasibini alıyor ve sürekli olarak yeni teknolojilere uyumlanmak zorunda kalıyor. Hızlı dönüşüm çağında hem bireylerin hem de şirketlerin ayakta kalabilmesi ve rekabet avantajı elde edebilmesi için teknolojiye adapte olması kaçınılmaz bir gereklilik haline geliyor. Teknolojiyi araç olarak kullanarak parlak bir gelecek inşa edebiliriz” dedi.
İsveç merkezli global telekomünikasyon şirketi Ericsson ve Amerikan teknoloji şirketi Oracle gibi kuruluşlarda en önemli müşterilerin projelerine liderlik eden Nil Balek, teknolojik gelişmelerin iş dünyasındaki yansımalarına dair değerlendirmede bulundu. Şu anda Amerika’da kariyerine devam eden Balek, “Günümüzde teknoloji, hayatımızın her alanını derinden etkiliyor. İş dünyası da bu değişimden nasibini alıyor ve sürekli olarak yeni teknolojilere uyumlanmak zorunda kalıyor. Bu hızlı dönüşüm çağında hem bireylerin hem de şirketlerin ayakta kalabilmesi ve rekabet avantajı elde edebilmesi için teknolojiye adapte olması kaçınılmaz bir gereklilik haline geliyor. Ben de kariyerim boyunca, teknolojik gelişmelere hızına ayak uydurmanın ve yeniliklere açık olmanın, başarının anahtarı olduğunu deneyimledim. Bu sayede birçok ülkede faaliyet gösteren Oracle gibi şirketlerde bulut dönüşüm projelerine liderlik ettim. Kadın profesyoneller ve gençler için mentorluk yaptım. Özellikle yapay zeka çağında esnek beceriler edinerek değişimin kucaklanabileceğine inanıyorum” diye konuştu.
Döneminin yenilikçi teknolojileri olan 3G ve 4G ile gelen yeni servisler ve fiyatlama modelleri, dijital dönüşüm projeleri, bulut teknolojilerine geçiş, bulut tabanlı uygulamalar gibi projelere imza attığına dikkat çeken Balek, gelecekte de aynı vizyonla yürüyeceğini belirterek hem bugünün hem de yarının teknolojisi olan yapay zekaya dair şu sözleri kaydetti:
“Yapay zeka artık geleceğin değil, bugünün de en önemli gündem maddelerinden biri. Bu devrim niteliğindeki teknoloji, sunduğu benzersiz olanaklar sayesinde iş hayatında çok daha verimli ve etkili sonuçlar almamızı mümkün kılıyor. Tekrarlayan ve rutin işleri otomatikleştirerek çalışanların daha yaratıcı ve stratejik görevlere odaklanmasını sağlıyor. Büyük veri analiz yeteneği sayesinde işletmelere daha doğru ve hızlı kararlar alma imkanı sunuyor. Ancak elbette tüm bu sonuçları elde edebilmek için şirketlerin teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, yetkin liderlere ihtiyacı var. Öyle ki söz konusu mecburiyet, yalnızca kurumlar değil, bireysel girişimciler için de geçerli. Ben de kariyerim boyunca teknolojik gelişmelere açık olmanın önemini birebir deneyimledim. Yapay zeka sayesinde rutin işlerimi otomatikleştirerek, daha stratejik konulara odaklandım. Amerika’da kurumsal liderlikten yeni işlere geçiş yapmamda yapay zekanın büyük bir katkısı oldu. Yapay zeka sayesinde, herkesin potansiyelini en üst düzeye çıkarabileceğine inanıyorum.”
Balek, “Küresel iş dünyasının karmaşıklığı ve rekabetçi doğası, özellikle kadınların kariyer yolculuklarında önemli zorluklar yaratabiliyor. Ben, genç yeteneklere ve özellikle teknoloji sektöründeki kadınlara mentorluk yaparak bu zorlukları aşmalarına yardımcı olmaya çalışıyorum. Ortadoğu gibi bölgelerde kadın liderlerin az olduğu bir ortamda, Türk bir kadın yönetici olarak rol model olmak benim için büyük önem taşıyor. Tavsiyelerimde, kapsayıcılık ilkelerini ön planda tutarak hem teknik becerilerin geliştirilmesini hem de etkili liderlik özelliklerinin kazanılmasını hedefliyorum” ifadelerini kullandı.
Global bir bakış açısına sahip olmanın da önemini vurgulayan Balek, “Benim hikayem, teknolojinin gelişmesi ve ilerleyen bir yolculuk. Bugün geldiğim noktada, küresel deneyimimi ve bilgi birikimimi genç Türk profesyonellerle paylaşmak, onların kariyerlerine rehberlik etmek benim için büyük bir onur. Herkese yeniliklere açık olmalarını ve teknolojinin sunduğu fırsatları değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Türkiye, genç ve dinamik nüfusu, teknolojiye olan ilgisi ve yaratıcı potansiyeliyle küresel arenada fark yaratabilir. Dünya, teknoloji ve dijital dönüşüm açısından önemli bir dönüm noktasına geldi. Global internet ağları ve bulut teknolojileri sayesinde genç profesyonellerin artık nerede olduğu değil, nasıl değer kattığı önemli. Bugün, küresel ölçekte rekabet edebilmek için yalnızca yerel değil, global bir bakış açısına sahip olmak da çok önemli. Hızla gelişen alanlardan biri olan yapay zekayı öğrenmek, bu dönüşümde başarılı olmaları için kritik bir adım. Yapay zekaya adapte olmak ve dünyadaki yeni iş modellerini anlamak, yenilikleri takip etmek, gençlerin sadece Türkiye’de değil, uluslararası arenada fark yaratmalarını sağlayacaktır” dedi.
More Stories
Sıla Yeniçeri Davası Bugün Karara Bağlanıyor
Adana’daki bir evde çıkan yangın yanındaki evi de yaktı
Özkök hasılat rekoru kıran çizgi filmden konuyu nereye getirdi: İt Herif başka söz söylüyor